´╗┐
Hristos a ţnviat!
hepatita-c.net

 

   Home

   Forum

   Flash news    Nou  

   C─âi de transmitere

   Diagnostic

   Tratament

   Efecte secundare

   Psihic

   Familie/Prieteni/Colegi

   Referate / Expuneri    Nou  

   Alternative

   Alternativa crucii

   Din experien┼úa bolnavilor

   Realit─â┼úi naturiste nepl─âcute

   Parteneri

   Contact

   Impressum

C─âi de transmitere / Grupuri cu risc sporit
   


C─âi de transmitere
 


Transmiterea bolii se face prin sânge. Infestarea prin alte secreţii nu-i foarte probabilă deoarece concentraţia virală este prea mică, dar nu poate fi complet exclusă.

Ca să aibă loc o infectare, virusul trebuie să ajungă în circulaţia sanguină direct sau printr-o rană.

├Än continuare sunt prezentate cele mai cunoscute c─âi de infectare ┼či grupurile cu risc sporit :

Transfuziile sanguine ┼či produsele din s├ónge: persoanele care au primit s├ónge ├«nainte de 1991 trebuie s─â-┼či fac─â testul pentru hepatita C ┼či de asemenea cei care au primit produse din s├ónge ├«nainte de 1991 (de ex. hemofilicii) . Testul pentru hepatit─â se face abia din anul 1991, de aceea exista ├«nainte de aceast─â dat─â o "hepatit─â post-transfuzional─â" care ├«n esen┼ú─â nu este / era de obicei altceva dec├ót Hepatit─â C. Tot din acest an se testeaz─â donatorii de s├ónge ┼či produsele din s├ónge, astfel c─â ast─âzi exist─â o siguran┼ú─â relativ─â. Riscul de infec┼úie cu virusul hepatitei C ├«n urma unei transfuzii este de 1 la 1 milion. Siguran┼ú─â absolut─â nu exist─â din cauza a┼ča numitei "ferestre de diagnostic" (timpul dintre infestare ┼či cea mai devreme posibil─â determinare ├«n s├ónge).

Pacienţii care fac hemodializă (spălare de sânge, rinichi artificial) au un risc crescut de imbolnăvire.

Folosirea ├«n comun a acelor, siringilor de c─âtre consumatorii de droguri intravenoase. Aceast─â grup─â are o rat─â de infec┼úie de 90% ┼či este calea de transmitere cea mai des ├«nt├ólnit─â ├«n infec┼úiile noi. La foarte multe prim-diagnostice de ast─âzi este vorba despre o infestare veche ca urmare a unei transfuzii, a unei ├«n┼úep─âturi accidentale la personalul medical, ┼čamd. Deci nu toate infec┼úiile descoperite acum sunt urmare a consumului de droguri. Adesea pacientul are boala de peste 10 ani dar nu a fost diagnosticat p├ón─â acum.

La deţinuţi, între care se găsesc mulţi dependenţi, sunt evidenţiaţi 12,5% cu hepatita C.

La dependen┼úii de droguri i.v. ┼či la pacien┼úii cu hemofilie s-au ├«nregistrat adesea infec┼úii duble fie cu virusul hepatitei B, fie cu cel al SIDA. O suprapunere a HCB sau HIV peste hepatit─â C conduce la o prognoz─â nefavorabil─â.

Grup cu risc sporit este ┼či personalul medical care vine ├«n contact cu s├óngele infestat.

Transmiterea virusului de la mam─â la f─ât este mult mai rar ├«nt├ólnit─â dec├ót ├«n hepatita B. Rata de risc este de 3 - 5 % , ├«n func┼úie mai ales de viremia mamei. Transmiterea este posibil─â at├ót ├«n timpul celor 9 luni de sarcin─â c├ót ┼či la na┼čtere. Nu exist─â p├ón─â acum argumente, c─â prin cezarian─â s-ar reduce riscul de infestare ┼či ca atare cezariana nu este recomandat─â pentru evitarea riscului.

Transmiterea ├«n timpul al─âpt─ârii este ┼či ea teoretic posibil─â, viremia mamei av├ónd de asemenea un rol important. Se recomand─â ├«ns─â cel mai des al─âptarea (a fost contraindicat─â p├ón─â ├«n anul 2001).

Tatuajele, piercingul: deocamdat─â nu-i foarte clar care este rolul acestor proceduri ├«n r─âsp├óndirea bolii; dar fiindc─â aceste manopere sunt f─âcute ├«n general de personal f─âr─â o preg─âtire medical─â, trebuie urm─ârit─â atent repectarea m─âsurilor de igen─â. Mare aten┼úie la folosirea acelor ┼či instrumentarului care trebuie s─â fie de unic─â folosin┼ú─â.

Aparat de b─ârbierit, forfecu┼ú─â, periu┼ú─â de din┼úi: ├«n principial boala se poate transmite c├ónd exist─â s├ónge pe astfel de instrumentar. De aceea aceste instrumente trebuie s─â fie personale ┼či nu comune, eventual cele ale bolnavului s─â fie p─âstrate separat.

Transmiterea sexual─â este posibil─â dar foarte rar ├«nt├ólnit─â, nejuc├ónd un rol important ├«n transmiterea bolii. Riscul este de maxim 2-3% (partener monogam) ┼či de 4-6% pentru persoanele cu mai mul┼úi parteneri sexuali.

Important !
Dup─â vindecarea de hepatit─â C, r─âm├óne riscul unei noi infest─âri. Hepatita C nu d─â imunitate, a┼ča cum se cunoa┼čte de la alte boli.

 
 
Web-Design (C) Helmut Graeser - Ludwigshafen, Germany