hepatita-c.net

 

    Home

   Forum

   Căi de transmitere

   Diagnostic

   Tratament

   Efecte secundare

   Psihic

   Familie/Prieteni/Colegi

   Referate / Expuneri

   Alternative

   Din experienta bolnavilor

   Chestionar

   Test HCV

   Parteneri

   Contact

   Impressum

 

 

 

 

Lexicon de plante și suplimenți nutritivi folosiți în bolile de ficat

   

 

 


   


multumim domnului Alan Franciscus Director Executive, la Hepatitis C Support Project Editor-in-Chief,
HCV Advocate
http://www.hcvadvocate.org

pentru ca ne-a oferit acest material.

 

 

 

Alfalfa -

este o lucernă (Medigado Sativa). Aceasta planta este folosită de multe sute de ani. Se presupune ca este folositoare în diabet, la scaderea colesterolului și în tratarea arterosclerozei, deși nici un studiu științific nu susține aceste presupuneri.

Atenție: poate "lega" fierul, deci poate produce o supraancarcare cu fier. Pacienții HCV trebuie să fie foarte atenți în cazul folosirii acestei plante. Nu se recomandă în cazurile de HCV!!!

Măsuri de precauție Folosiți numai produse care provin de la firme verificate, de încredere. Există rapoarte asupra a două cazuri de deces ca urmare a folosirii acestei lucerne, care era infectată cu bacterii, arsenic și alte substanțe nesigure. Are efecte secundare gastro-intestinale ușoare. Sunt deasemeni relatate iritații ale pielii, urticare, pete roșii și sensibilitate crescută a pielii la soare. Se recomandă foarte mare atenție la folosirea plantei în cazurile de diabet și hipoglicemie. Poate ridica valorile tiroidei și scade nivelul caliumului. Nu se recomanda la persoanele care folosesc medicamente pentru subtierea sîngelui (Warfarin).

Lucerna nu este standardizată și nu există dozaje standard.

 
   

Aloe vera -

(Aloe vera) mai ales ca gel folosită astăzi, este de mii de ani folosită. Se presupune ca aloe vera este utilă în cazurile de boli de piele, cum ar fi eczema, psoriazis și herpesul genital. Deși deseori este folosită în cazurile de arsuri sau răniri, cercetările științifice nu confirmă această părere. In realitate în cazurile de răniri sau chirurgicale, aloe vera poate întîrzia vindecarea. În Germania, aloe vera este admisă doar ca laxativ!!! Iar in USA Comisia pentru alimente și medicamente avertizează că nici ca laxativ nu este sigură!!!

Atenție: Folosirea internă (orală) de aloe vera poate provoca inflamații ale ficatului, și poate mări transaminazele. Și substanțele care pătrund prin piele ajung, mai devreme sau mai tarziu, tot în ficat!

Măsuri de precauție : Sunt relatate înroșiri ale pielii și iritații. Dacă este folosită oral ca laxativ, poate provoca crampe abdominale. Nu se recomandă folosirea orală în cazurile de antecedente la intestin ca de ex: boala Crohn, colită, inflamarea apendicelui, dureri abdominale. Trebuie folosită cu mare atenție în cazul pacienților bolnavi de diabet, hipoglicemie, inimă, rinichi, probleme gastro-intestinale. Nu este recomandată pentru o folosire de lungă durată și nici înainte de administrarea de injecții. Nu se recomandă folosirea orală la gravide și după naștere. A nu se folosi împreună cu alte laxative, medicamente pentru inimă, medicamente hipoglicemice. Sunt foarte puține produse aloe vera care sunt standardizate!

   

Anason -

 

germ.=Fenchel- engl.=Fennel (Foeniculum vulgare) Anasonul se folosește ca aliment și este în general sigur. În general se folosește în cazurile de deranjamente stomacale, îndeosebi la copii împotriva colicilor. În terapie se folosesc atat semințele cat și uleiul de anason. Este aprobat de către Comisia europeană de sănătate ca remediu gasto-intestinal.

 

 

 

Armurariu -

(Sylibum marianum) germ = Mariendiestel ; engl = milk thistle. A fost studiat mult mai ales datorită faptului că se presupune a avea efecte benefice asupra ficatului. Dar în direcția HCV sunt foarte puține studii. Dovezile sunt slabe în sprijinul acestor prezumții. Totuși Comisiile europene de sănătate au admis extractul de armurariu (Silimarina) pentru inflamații și ciroză. Cu toate acestea este semnificativ că tot aceeași comisie europeana a refuzat calificarea de " substanță care menține sănătatea și funcționalitatea ficatului ". Trei componente ale extractului de armurariu sunt de interes în bolile ficatului: silibinum, silychristin și silydianin, care este mai ales cunoscut ca silymarin.

Atenție: -scade valorile ficatului (transaminazele).

Măsuri de precauție - Dacă se folosește conform dozajelor standardizate, are efecte secundare ușoare, de natură gastrică, iritații ale pielii și scădere a glicemiei. Silimarina are capacitatea de a interacționa cu alte medicamente, hormoni, metadon, antibiotice, antihistamine, antipsihotice, somnifere.

   

Anghinarea -

(Cynara scolymus) este o plantă care este omologată de catre Comisia europeană ca un remediu împotriva indigestiilor. Deseori este asociată cu un hepato-protector. Nu există dovezi științifice care să confirme sau nu această calitate a anghinarei. Nici capacitatea de a reduce lipidele nu este dovedită.

Atenție: A nu se folosi în cazurile de blocaj al căilor biliare!!! Anghinarea este de evitat și datorită faptului ca afectează viteza de coagulare a sângelui.

Măsuri de precauție : Relativ sigur în folosirea pe termen scurt. A se folosi cu mare prudență în cazurile de alergii și astm. A nu se folosi în cazurile de blocaj al căilor biliare sau pietre la bilă și în bolile de rinichi. Sunt relatate iritații ale pielii și astm, deficiențe de respirație, tuse, balonări, diaree, grețuri, deficiențe funcționale ale rinichilor. Dozajele nu sunt standardizate.

   

Astragal -

(Astragal membranaceus) este o plantă folosită larg în medicina chineză traditională, deseori în amestec cu alte plante. Este acceptată de către unele comisii ca supliment nutritiv. Se presupune că ar avea efecte pozitive asupra sistemului imun și antivirale. În medicina chineză este des folosit ca remediu pentr infecțiile cronice (nu pentru cele acute!) Cercetările nu au putut confirma sau infirma toate aceste presupuse calități ale Astragal-ului.

Atenție: A nu se folosi în timpul terapiei cu Interferon!!! În cazurile de hepatită autoimună, ciroza primară a vezicii biliare, sau alte boli autoimunitare nu se recomandă!

Măsuri de precauție : Atenție, caci există mai multe feluri de Astragal. A se folosi numai varianta Astragal membranaceus!!! A nu se administra în timpul infecțiilor acute! A se evita la pacienții cu valori reduse ale factorului de coagulare al sângelui. A se folosi cu precauție în cazul diabeticilor, precum și în tratamentele cu hormoni de creștere. Tragand o substanță care se găsește in Astragal, poate bloca absorbția altor substanțe! De aceea nu se recomandă Astragal în combinație cu alte medicamente sau terapii! Dozajul nu este stabilit!

   

Black Cohosh -

(Cimicifuga racemosa) sau cohoș negru. Această plantă este acceptată de către Comisiile europene ca remediu în perioadele pre-menstruale, perioadele cu durere (la femei) și în perioada de trecere la menopauză. Atenție că există și cohoș albastru, care nu este totuna cu cel negru! A nu se confunda între ele.

Atenție: Există cel puțin 5 rapoarte legate direct de hepatită, care atestă complicații la ficat, mergandu-se pană la colabarea funcțiilor ficatului , fapt ce a necesitat transplantul de ficat în două cazuri!!! În aceste cazuri au fost folosite diferite combinații de plante, printre care se număra și cohoș negru.

Măsuri de precauție : Contraindicat îndeosebi la femeile cu cancer de san sau uterin, precum și în cazurile de tromboembolii. Interzis în perioada de graviditate la femei. Dozajul nu este stabilit.

   

Boswellia carterii -

Tămaie africană. Un produs relativ nou pe piața homeopată. Se speculează a avea calități deosebite în cazurile de inflamații, alergii, reumatism, psoriasis, astm, precum și în cancer, prin inhibarea TNF ( tumoare-necroză-factor). Este considerat și ca un bun înlocuitor al cortizonului.

Atenție: - Preparatele pe bază de tămaie africană nu sunt admise ca medicamente în Germania, deoarece nu a putut fi făcută încă dovada eficacității acestui produs.

Măsuri de precauție - pană în prezent există doar foarte puține studii serioase asupra acestei tămai, și care să fi putut întrucatva dovedi măcar o parte dintre presupusele efecte benefice. Efecte pozitive, dar minore, s-au obținut numai în cazurile în care dozele de tămaie au fost substanțial crescute. S-a dovedit astfel că de fapt, administrarea de doze mici are tocmai efectul invers, și anume de a stimula formarea de leucotrine, și prin aceasta de a agrava inflamația. Alte efecte secundare problematice sunt provocate de substanța 3-Oxo-tirocalacid, care este deasemeni conținută în tămaia africană.

   

Capsicum -

(Cayenne, piper spaniol) - (Capsicum frutescens șu Capsicum annuum). Capsaicin , substanța activă din această paprica (ardei iute) se presupune a avea

un anti-inflamator, care are efecte și asupra diminuării durerilor inflamației respective. În Germania este omologat ca și calmant al durerilor pentru diferite afecțiuni ca de ex. artrita sau dureri ale sist. nervos.

Atenție: - pare a avea efect de scadere a valorilor transaminazelor. Deci poate "falsifica" situația reală, valorile analizelor.

Măsuri de precauție - a nu intra în contact cu ochii, caci provoaca arsuri. Alte efecte secundare ar fi neplaceri gastro-intestinale, transpirație. Este contraindicat în cazul administrării unor medicamente pentru scăderea tensiuni ridicate a sângelui. Ca recomandari pentru administrare: se recomanda folosirea lui numai pentru 2 zile, după care 14 zile pauză, caci o folosire permanentă provoacă daune ale sistemului nervos.

   

Ceai verde -

(Kamelie sinensis). Ceaiul verde este de sute de ani folosit. Constituie o sursă de antioxidanți. Conține și cofeină. Se folosește pentru prevenirea cancerului, și într-o lungă serie de alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice care să confirme aceste supoziții. Cofeina poate ajuta în cazul surmenărilor sau durerilor de cap.

Atenție: - bolnavilor cu boli avansate de ficat li se recomandă ceai verde decofeinizat, datorită problemelor de absorbție și prelucrare a cofeinei. Factorul de coagulare poate scădea.

Măsuri de precauție - majoritatea avertismentelor sunt legate de conținutul de cofeină al ceaiului verde, ca iritant și diuretic. Efecte secundare : nervositate, insomnie, neplăceri gastrice. În general este considerat ca "sigur" de Organizația mondială a sănătății". Se pare că interacționează cu codeina, precum și cu alte plante. Deasemeni se pare că influențează rezultatele de laborator în cazul electrolizei.

   

Chondroitin -

 

este o substanță des folosita ca supliment nutritiv sau în terapia artrozelor.

Este deasemeni foarte importantă în corp pentru elasticitatea pe care o conferă țesuturilor. Este foarte puțin studiat ca supliment nutritiv, ci mai mult în combinație cu glucosamin în terapia osteoartritei. Dar poate fi administrat și singur. Există sub forma sintetica, sau se gasește în mod natural în alge, carnea de rechin, porc, pasăre sau vita.

Atenție: - are efecte de subțiere a sângelui, deci afectează factorul de coagulare.

Măsuri de precauție - contraindicat pacienților cu cancer al prostatei. Dozajul general este de 400 mg de 3 ori pe zi. Are efecte lente, în timp ( după 3 luni).

   

Cytocrom P- 450

(CYP-450). Se referă la un grup de enzime, care joacă un rol important în metabolismul medicamentelor. Un ficat care lucrează prost (bolnav) poate împiedica metabolizarea medicamentelor, care se bazează pe CYP-450. Ceea ce înseamnă că bolnavul va primi "mai puțin" din medicamentul respectiv. Medicamentele și substanțele care sunt prin aceleași enzime metabolizate, concurează între ele. Asta îneamnă de fapt că medicamentele în loc să facă bine, devin "otrăvitoare". Există foarte multe medicamente care se bazează, în metabolizarea lor de către organism, pr CYP-450. Iată în continuare o listă de medicamente, și suplimenți nutritivi care au nevoie de CYP-450: anestezice, tranchilizante, inhibatori proteazici, hormoni, methadon, antibiotice, calmante, somnifere, inhibatori lipidici, medicamente pentru inimă, diabetici, brocoli, varză, cofeină, conopidă, usturoi, ceai verde, tutun, mușețel, Ginkgo, Ginseng, oregano, mentă, ulei de soia, yucca, etc.

   

Coenzima Q 10

 

este o enzimă produsă în mod natural de corpul omenesc, dar a cărei producție scade o dată cu varsta sau în cazul unor boli cronice. Deși nu este complet sigur, pare a aduce foloase în anghine, tensiune ridicată condiționată de inimă, Alzheimer, migrene, cancer la sân sau în HIV. Deasemeni cercetările recente lasă să se presupună că ar ajuta și în cazul stărilor de oboseală cronice.

Atenție: - foarte rar se poate întampla ca transaminazele să crească .

Măsuri de precauție - efecte secundare posibile: greață, vomă, iritații ale pielii, insomnii, lipsă de apetit, dureri de cap, sensibilitate la lumina. A se folosi cu precauție de catre bolnavii de diabet, hipotensiune, boli ale tiroidei. Există o listă destul de lungă cu medicamente cu care interacționează Coenzima Q 10, ca de ex. anticoagulante, diureticele, medicamentele pentru scăderea tensiunii și a colesterolului, antipsihoticele, medicamente pentru tiroidă, vitamina E.

Se pare că scade glucoza din sânge. Poate influența rezultatul de laborator al timpului de coagulare și al valorilor tiroidei. Coenzima Q 10 se dizolvă în grăsimi, și de aceea se recomanda a fi luată în capsule care conțin oleaginoase, și nu sub formă de pilule.

   

Cordyceps -

- (Cordyceps sinensis). Se cunosc foarte puție despre această ciupercă. În China se folosește tradițional pentru hrana larvelor caterpilare. Este recomandată într-o serie întreagă de afecțiuni, cum ar fi oboseala, hepatita, bronșita, precum și pentru creșterea randamentului la sportivi sau a celui sexual. Practic nu există nici un fel de cercetări asupra acestei ciuperci, deci toate recomandările sunt speculative.

Atenție: - efecte nesemnalate, dar nu-i de mirare, deoarece ciuperca nu a fost științific studiată. Fiind considerată ca stimulent al sistemului imun, trebuie administrată cu precauție la pacienții cu boli autoimunitare, deci hepatită autoimună, ciroza primară a bilei, în combinație cu medicamente imunosupresive ca steriode, și in cazul pacienților aflați în terapie cu Interferon!

Măsuri de precauție - pană în prezent nu sunt rapoarte despre dezavantaje și efecte secundare. Diabeticii trebuie să fie circumspecți caci Cordyceps scade glucoza din sânge! Nu există standarde de dozaj. Se recomandă a se folosi sub formă fluidă sau de pulbere, pentru a se evita sursele de ciuperci pe care au crescut deja larve caterpilare. Atenție deosebită deci la sursa de proveniență a produsului. China!!!!!

   

Curcuma -
rădăcina
galbenă -

(Kurkuma longa). Curcumin este extras din rădăcina (galbenă) a plantei. Această rădăcină este uneori folosită ca aliment și condiment. Ca aliment este considerat ca sigur. În Germania este acceptată ca mijloc de reglare a deranjamentelor stomacale, a durerilor artritice, și ca energizant. Se mai consideră a fi un antiinflamator, antioxidant și ca avand calități antitumorale. Dar studii au fost făcute numai pe animale. Dacă aceste acțiuni se relevă și la oameni, nu este încă cunoscut.

Atenție: - unele surse avertizează asupra folosirii curcuminului de către bolnavii de ficat. Deasemeni poate modifica valorile de laborator ale ficatului și a factorului de coagulare.

Măsuri de precauție - pacienții cu pietre la bilă trebuie să evite curcuminul si deasemeni pacienții care sunt sub chemoterapie. La o folosire pe timp îndelungat pot aparea efecte secundare cum ar fi căderea părului și slăbirea sistemului imunitar.

   
Denoxinal

supliment nutritiv care se presupune a imbunătăți, printre altele, activitatea ficatului. Compoziție: chlorella (alga marină), brusture (Arcticum lappa), Crușin (Rhamnus purshianus), Papadie (Taraxacum officinale), trifoi roșu (Trifolium pratense), usturoi, pectine, Armurariou (Silybum marianum). Vezi, Papadie și Armurariu.

   

DHEA -

 

(Dehydroepiandrosteron). Este un hormon produs de rinichi. Cu cat îmbătranim, scade producția de DHEA. Se presupune că joacă un rol în anumite afecțiuni ca lupus, osteoporoză, dereglări funcționale sexuale, etc. Nu există destule informații, pentru a putea decide asupra eficacității DHEA. Ca supliment DHEA este produs sintetic. Radacina sălbatică de Yams nu conține, deși se speculează astfel, DHEA. Folosirea acestui hormon este interzisă de Comitetul olimpic, în cazul sportivilor.

Atenție: - poate provoca daune ficatului și de aceea trebuie evitat în cazul hepatitelor.

Măsuri de precauție - au existat cateva cazuri de pericole serioase produse de administrarea DHEA, și de aceea trebuiește administrat doar prin intermediul unui practician cu licență. Deoarece este un hormon, bolnavii de cancer la san, prostată sau alte forme de cancer cu sensibilitate hormonală trebuie să evite acest produs. La femei poate provoca îngroșarea vocii și creșterea de pilozități pe față. La bărbați poate provoca creșterea sfarcurilor și alte efecte de "natură" feminină. Ca hormon, poate avea și interacțiuni cu insulina, colesterolul, tiroida, etc. Deasemeni modifică timpul de coagulare.

   

Dong Quai -

(Angelika sinensis). Această plantă este în general folosită în medicina traditională chinezească, de regulă în amestec cu alte plante. În USA si în Europa este folosită ca și condiment în alimente. Dong Quai are multe efecte presupus vindecătoare, dintre care însă nici unul nu este cercetat. Este des folosită în perioada de trecere la menopauză, dar dovada cum ca ar avea vreun efect este slabă. Și în cazurile de epuizare este folosit, dar și aici efectele sale nu sunt remarcabile.

Atenție: - are efect de subțiere a sângelui, deci scade factorul de coagulare.

Măsuri de precauție - poate provoca, în funcție de dozaj, simptome gastro-intestinale și o creștete a glicemiei. Sunt relatate și dureri de cap, transpirație, greață, insomnie, febră ușoară, aritmie cardiacă ușoară, diminuare a menstruației, deficiențe la rinichi. Unul din uleiurile conținute de Dong Quai este suspect de a provoca cancerul. Poate de asemeni provoca sensibilitate la lumină. Se recomandă a se folosi cu precauție în combinație cu alte plante care provoacă, scăderea factorului de coagulare, cum ar fi Ginkgo Biloba sau cu colosh negru. Modifică valorile analizelor, mai ales glicemiei și a altor valori legate de coagularea sangelui, ca de ex. Pint și INR. Nu există un dozaj standardizat.

   

Echinacea -

(Echinacea purpurea și variantele respective ale plantei). Plantă des folosită, în varianta Echinacea purpurea avand cel mai tare efect. Comisiile europene de sănătate au confirmat "verbal" rolul plante ca suport, susținător al unor terapii în infecțiile căilor respiratorii superioare, a unor infecții urinare, și mai nou pentru vindecarea unor răni mai problematice. Se presupune de asemenea că rădăcina ar avea efecte antivirale și antibacteriale ușoare. Cercetările nu au mai relevat și alte posibilități de folosire a acestei plante.

Atenție: - pericol ridicat de intoxicare a ficatului atunci cand sunt folosite și alte substanțe posibil toxice pentru ficat. Contraindicat în timpul terapiei cu Interferon

Măsuri de precauție - nu se recomandă diabeticilor. Poate, teoretic, bloca functiile imune. Pacienții cu HIV, cancer, TB, boli autoimune, trebuie să evite această plantă. Se pare că acționează asupra colorantului sanguin p-450. Se pare a avea efect de scădere a celulelor albe, la probele de laborator. Dozajul este stabilit la 6-9 ml suc sau echivalent. A nu se folosi timp de mai mult de 8 săptămani.

   

EPO -

Evening Primrose Oil (Oenothera biennis)- (germana:Nachtkerze-Oel). Este o sursă de uleiuri acide (GLA). Cercetările nu susțin presupuse efecte în cazul neuropatiei la diabetitci. Și alte presupuse efecte s-au dovedit a fi, ca urmare a studiilor, slabe.

Atenție: - afectează capacitatea de coagulare.

Măsuri de precauție - poate provoca dureri de cap, greață, deranjamente gastrice. Total contraindicat la schizofrenie. Influențează efectele spasmoliticelor și medicamentelor împotriva hipertensiunii. Nu există dozaj standard.

   

Ingwer -

(Zingiber officinale)- engl = ginger ; românește = ghimber. Ingwerul este un exemplu minunat pentru cum se poate face o afacere în alimentație-condiment sau medicină. Are o lungă istorie. Comisiile europene îl acceptă ca adjuvant gastric sau în terapiile legate de mișcare. Nu există dovezi precum că ingwer ar fi util în stările de greață.

Atenție: - poate scădea factorul de coagulare. Nu se recomandă pentru bolnavii de bilă.

Măsuri de precauție - ca urmare a "subțierii" sângelui, se pot produce aritmii cardiace, mai ales atunci cand este administrat împreună cu doze mari de calciu. Se relatează și despre o eventuală ușurare în cazurile de aciditate stomacală. A nu se folosi mai mult de 5 zile consecutiv, și nu mai mult de 1 gr. pe zi.

   

Ginko Biloba -

(Ginkgo biloba). Această plantă este folosită de sute de ani, și este în continuarea studiată științific. Se presupune ca are efecte anticoagulante. În Germania este acceptat ca mijloc pentru anumite sindromuri cerebrale, amețeli și tinitus. Pentru alte afecțiuni nu există suficiente indicii ale eficacității plantei. Fructele și semințele de Ginkgo sunt otrăvitoare.

Atenție: - scade factorul de coagulare.

Măsuri de precauție - în general este bine suportat de organism. Crește riscul hemoragiilor. Diabeticii trebuie deasemeni să folosească Ginkgo cu precauție. Există rapoarte despre diverse efecte secundare de natură dermatologică, neurologică și gastro-intestinală. Influențează valorile de analiză ale factorului de coagulare, precum și ale insulinei și peptidelor C în sânge. Folosiți numai preparate standardizate. Nu luați niciodată doze mari sau extracte cu acizi gingkolici.

   

Ginseng -

(Panax ginseng). Această plantă este larg studiată și joacă un rol insemnat în medicina chineză. Se presupune că ar elimina oboseala și ar fi un întăritor spiritual, precum și multe alte capacități curative. Unele dintre aceste presupuneri par a fi întemeiate. Studii făcute în Germania relevă un oarecare rol în protecția ficatului.

Atenție: - se pare că modifică valorile ficatului la analize . Reduce factorul de coagulare.

Măsuri de precauție - este contraindicat la bolnavii de hipertensiune. Poate provoca dereglări menstruale. Atenție la folosirea lui de către cardiaci. Are influențe asupra unor medicamente ca aspirină, ibuprofen, naproxen, etc. A nu se administra mai mult de 2 săptămani, după care trebuie făcută o pauză de 2 săptămani.

   

Glanda Timus - Extract -

este o glandă cu secreție internă, așezată în partea de sus a toracelui, care influențează creșterea organismului în primii ani ai copilăriei. Joacă un rol important în sistemul nostru imunitar. "Principiul de bază" a folosirii extractului de glandă timus ar fi că stimulează sistemul imunitar. Dar nu există nici o dovadă a acestei speculații, mai ales în tratarea HBV și HCV.

Atenție: - extractul de timus scade numărul globulelor din sange (mai ales cele "plate").

Măsuri de precauție - extractul de timus se obține de la vacă, iar aici există o serie de pericole de "murdărire" a produsului, mai ales dacă ne gandim la boala vacii nebune. Cei care au probleme imunitare trebuie să evite extractul de timus. Dozajul nu este standardizat.

   
Glucozamin -

acest supliment nutritiv este bine studiat si a dovedit calități în îmbunătățirea situației în osteoartritis. Se combină des cu chondoitrin dar poate fi luat și singur. Se obține din porumb sau din scoici

Atenție: - nu se cunosc probleme legate de ficat.

Măsuri de precauție - a se evita dacă sunteți alergic la scoici sau extract din porumb. Ca efecte secundare se raportează dureri de cap, urticare, somnolență, insomnie, creșterea tensiunii, palpitații, sensibilitate la lumină. A se folosi cu precauție la astmatici sau diabetici. Interacționează cu diureticele, insulina și eritropoetina. Nu există dozaj standard. Se recomandă 500 mg de 3 ori pe zi. Acțiune în timp, aveți răbdare.

   

Jiaogulan -

(Gynostemma pentaphyllum) face parte din familia cucurbitaceelor. Este o plantă cățărătoarea, denumită și Ginseng cu cinci frunze, sau "planta nemuririi", căci provine dintr-o provincie a Chinei unde zilnic se bea ceai din jiaogulan, iar numărul persoanelor cu varstă de peste 100 de ani este surprinzător de mare în această regiune. Este rezistentă la frig și atinge mărimea de 8 metri. Planta este "descoperită" științific abia din 1976. Chinezii o consideră ca una dintre primele zece plante tonifiante. Se folosesc frunzele, care conțin substanța activă Saponin într-o concentrație mult mai mare decat în ginseng. I se atribuie caltăți calmante.Ajută la diabet, reducand grăsimile și zahărul din sânge. Deasemeni reduce nivelul LDL colesterinei și al trigliceridelor. Are și calități antioxidante. Sistemul imun este ajutat prin întărirea linfocitelor.Se folosește în tratarea arterosclerozei, insomnii, afecțiuni ale ficatului și Hepatită B, bronșită cronică, epuizare. Științific sunt pană acum cercetate însă numai posibilele calități ale plantei în afecțiunile cardiace și circulatorii. Aceste studii au relevat că planta acționează pozitiv asupra "forței de pompare" a inimii și deci influențează pozitiv circulația sângelui. Are calități vasodilatatoare. Interesant este că o altă substanță conținută de această plantă, Ginsenosid Rh2 (un glicosid) are acțiune de inhibare tumorală.

Atenție: - atenție la modificarea valorilor de analiză. Pană ce această plantă să poată fi cu siguranță medical folosită, mai sunt necesare încă o serie întreagă de studii științifice.

Măsuri de precauție - antenție la faptul că dozajul nu este stabilit, mai ales în ceea ce privește calitățile antioxidante ale plantei. Se folosește ca ceai, fie cu frunze proaspete, fie uscate, trei lingurițe de ceai (crud sau uscat) la un litru de apă fiartă.

   

Legalon

 

produs hepato-protector; se presupune a avea efecte curative în cazurile de inflamații cronice ale ficatului și în ciroza ficatului. Este un extract de fructe de Armurariu (vezi Armurariu). De asemena mai conține și fier. Pentru Hep.C, neindicat. Poate provoca daune ficatului, în general, și prin adaosulde fier în special în Hepatita C.

   

Lemn dulce, rădăcină de -

(Glycyrrhiza glabra sau G.uralensis) germ = Süßholz ; engl = licorice root. Glycyrrhizin se găsește în rădăcina plantei. Aceasta radacina se foloseöte de sute de ani. Comisiile europene de sanatate accepta aceasta radacina ca mjloc pentru usurarea afectiunilor gastro-duodenale precum si a cailor respiratorii superioare. În unele studii se pare că au fost relevate efecte pozitive asupra ficatului la pacienții cu HCV care nu au reacționat la terapia standard (non-responder). Părerea că ar putea preveni cancerul de ficat la acești pacienți nu a fost încă confirmată. Glycyrrhizin poate scădea valorile ficatului (transaminazele), dar nu reduce viremia. De asemenea poate împiedica inflamațiile provocate de administrarea aspirinei.

Atenție: deși există unele studii asupra unor efecte pozitive, bolnavii de ficat ar trebui să fie precauți în folosirea acestei rădăcini, pană cand vor exista suficiente studii și cercetări științifice care să confirme aceste calități. Este de evitat folosirea produsului în cazurile de ciroză sau dereglări colestatice ale ficatului. Scade valorile transaminazelor.

Măsuri de precauție - probabil că este sigur, dacă nu se folosesc cantități prea mari. Folosirea pe perioade prea îndelungate poate duce la efecte neplăcute, ca de ex.creșterea tensiunii, letargie, encefalopatie hipertensivă, reținerea de apă și natriu în corp. Nu se recomandă la diabetici, cancerele hormonale ș bolile de rinichi. Alte efecte secundare pot fi greața, voma, dureri de cap, scăderea libidoului la bărbați. Se pare de asemenea că interactionează cu alte medicamente ca corticosteroide, diuretice, medicamente pentru scăderea tensiunii sângelui, hormoni, anticoncepționale și medicamente pentru tratarea cancerului. Scade valorile de laborator ale transaminazelor, caliumului și testosteronului, precum și crește valorile tensiunii arteriale și ale natriumului. Modifică nivelul glucozei din sânge. Nu există dozaj standardizat. Nu se recomandă folosirea mai îndelungată de 4-6 săptămani.

   

LIV52 -

este un produs Ayurveda creat în 1955 împotriva hepatitei. I se mai atribuie și calități de dezintoxicant în cazurile de chemoterapie. Conține: Capparis spinosa, Cichorum intybus, Solanum nigrum, Cassia occidentalis (Senna), Terminalia arjuna, Achillea millefolium, Tanarix gallica, fier (Fe31). Firma producatoare Himalaya Drug Company, India.

Atenție: - produce daune ficatului și inimii datorită plantei Senna, cancer al esofagului datorită plantei Solanum nigrum.

Măsuri de precauție - sursele de culegere și depozitare incerte, precum și compozitia inegala. Au fost gasite și substanțe straine, toxice, in acest produs.

   

Maitake -

(Grifola frondosa) germ = Klapperschwam ; engl = maitake. Este o ciupercă și constituie un aliment și un supliment nutritiv. Se cunosc puține despre calitățile și eficiența sa. Unii presupun că ar avea efecte asupra sistemului imunitar, ca mijloc împotriva tensiunii, antidiabetic, anticancerigen, în terapia hepatitelor.

Atenție: - nu se cunosc pericole directe asupra ficatului. Totuși dacă se administrează Maitake, trebuie avut grijă la bolile autoimunitare, ciroza primară a bilei, HIV, hepatita autoimună. Deasemeni se recomandă atenție în cazurile de administrare a steroidelor, precum și în terapia cu Interferon.

Măsuri de precauție - poate scădea nivelul tensiunii și al glucozei. Atenție în cazul administrării împreună cu alte plante sau suplimente nutritive. Nu există dozaj standardizat.

   

Melatonin -

 

(N-Acetyl-methoxytryptamine). Melatonin este un hormon produs de corpul uman în glanda epifiză. Acest hormon este produs mai ales "în lipsa luminei" deci noaptea. În anotimpurile reci, cu puțină lumină, producția de melatonin crește. Apar ca urmare oboseala, dereglările de somn și depresiile de iarnă. Cercetările susțin numai eficiența sa în dereglările de somn. Alte aplicări ale sale, ca de ex. Alzheimer, cancer, etc. nu sunt confirmate.

Atenție: - Melatoninul este legat de hepatita autoimună!

Măsuri de precauție - pe perioadă scurtă de administrare are puține efecte secundare. În general se semnalează dureri de cap, oboseală, greață, neplăceri gastro-intestinale. Există pericol ridicat de scădere a factorului de coagulare. Atenți la folosirea sa în cazurile de probleme psihice, cardiace, hipertensiune sau diabet. Are și efecte hormonale. Deci atenție în cazul în care se administrează și alte medicamente hormonale. A nu se folosi simultan cu alcoolul, cofeina, alte medicamente sau plante. Dozajul standardizat. A nu se administra prea devreme în cursul zilei, căci duce la somnolență.

   

Menta -

(Mentha piperita). Este folosită de sute de ani. Se găsește în pasta de dinți, apa de gură, și foarte des ca ceai. Cercetările confirmă calitățile mentei de a ușura digestia și de a liniștii inflamațiile intestinale. Trebuie să citiți întotdeauna cu atenție instrucțiunile de folosire, căci este o diferență foarte mare între frunza de mentă și uleiul de mentă.

Atenție: - evitați uleiul de mentă atunci cand aveți deficiențe cu ficatul sau blocaj al căilor biliare. Ceaiul folosiți-l cu măsură și numai conform instrucțiunilor.

Măsuri de precauție - ca ceai este foarte probabil sigur, respectand măsura. Uleiul de mentă poate fi în cantități mari mortal. Respectați întotdeauna dozajul prescris și verificați sursa de proveniență a plantei.

   

Mușețel -

(Matricaria recutita, Chamaemelum nobile). Mușețelul este omologat deja ca remediu intern pentru crampe gastro-intestinale și inflamații ale zonei gastro-intestinale. Iar ca remediu extern pentru inflamații ale pielii, mucoasei și cavității bucale. Deasemenea pentru inflamații ale zonei anal-genitale. Nu este acceptat ca și calmant sau somnifer, căci astfel de calitați nu au fost prin studii dovedite.

Atenție: - mușețelul poate diminua capacitatea de coagulare a sângelui.

Măsuri de precauție - cele mai cunoscute efecte nedorite ale mușețelului sunt iritațiile și alergiile pielii. Crește pericolul hemoragiilor, prin "subțierea" sângelui. A se folosi cu prudență în combinație cu alte medicamente, ce de ex. sedativele. Nu exista o norma standard de dozaj. Este mai ales cunoscut sub forma de ceai.

   

Noni -

(Miranda citrifolia). Noni este fructul copacului Noni. În engleză această plantă este denumită "Indian mulberry". Planta provine originar den Polinezia. Ca produs se comercializează în principal ca suc. Sucul de noni nu este acceptat de comisiile europene de sănătate ca avand calități terapeutice. Alte forme de comercializare a extractului de Noni (extract de fructe, frunze, ceai de noni sau capsule cu extract de noni) nu sunt aprobate de Comisiiler de sănătatate. Sucului de noni i se atribuie de către producători diferita calități terapeutice. O substanță activă numită Xirotonin ar fi răspunzătoare pentru aceste calități. Dar această substanță este în medicină și farmacologie complect necunoscută. Presupusele efecte terapeutice se întind pe o largă gamă de afecțiuni cum ar fi cancer, diabet, artrită, depresiune. Asupra tuturor acestor efecte nu există confirmări științifice. Nici în USA produsele Noni nu sunt admise ca medicamente.

Atenție: - Din Austria s-au semnalat trei cazuri grave de inflamații ale ficatului ca urmare a administrării sucului de Noni, lucru infirmat de firma producătoare, desigur. Alte cazuri similare s-au semnalat din Franța.

Măsuri de precauție - nu se recomandă consumul unei cantități mai mari de 30 ml de suc pe zi. Deocamdată sunt o serie de studii in desfășurarea pentru a stabili toxicitatea sucului de noni.

   

Păpădia -

(Taraxacum officinale)-engl=Dandelion; germ=Loewenzahn. Această plantă comună este folosită de multă vreme în Europa în cazurile de afectiuni hepatice sau biliare, ca stimulent al apetitului, diuretic și pentru dispepsie. Dovezi în sprijinul acestor presupuse efecte curative nu au fost încă aduse.

Atenție: - nu se recomandă în cazurile de blocaj ale căilor biliare. Păpădia are și efecte de anticoagulant!

Măsuri de precauție - nu se recomandă în cazurile de inflamații ale bilei sau căilor biliare. În general efectele secundare cuprind urticaria, iritația pielii, sensibilitate la soare. Împiedică citirea valorilor de laboratos la glucoza din sânge, probabil și la factorul de coagulare. Nu există dozaj standardizat.

   

Pojarniță / Sunătoare -

(Hypericum perforatum) engl = St. John's Wort ; germ = Johanniskraut. Aceast plantă este destul de mult cercetată. Este acceptată ca un remediu bland pentru depresii. Dintre celelalte presupuse efecte ale Pojarniței, nici unul nu este confirmat oficial. În privința depresiei însă, este absolut necesar să vă sfătuiți cu un specialist.

Atenție: - se pare că modifică valorile ficatului la analize. Deasemeni există rapoarte asupra unor respingeri de transplat de ficat în cazul administrării pojarniței împreună cu ciclosporine.

Măsuri de precauție - Ca efecte secundare se relevă epuizarea și deranjamentele gastro-intestinale. Poate deasemenea provoca sensibilitate la lumină, mai ales în dozaj mare. Nu se recomandă a se lua împreună cu imunosupresive sau inhibatori preoteazici (și în direcția acestor inhibatori se desfășoară intense eforturi în cercetarea HCV). Nu se recomandă folosirea pojarniței mai mult de 3 luni continuu.

   

Răchițele -

(merișor)- Crunberry (Vaccinium macrocarpon). Se crede a fi de folos în infecțiile urinare dar nu este dovedit prin studii medicale cunoscut și ca suc de merișor.

Atenție: - nu sunt cunoscute efecte negative în legătură cu bolile ficatului.

Măsuri de precauție - atenție caci poate provoca diaree și neplaceri gastrice. Diabeticii nu au voie sa ia sucul îndulcit. Dozaj: 2 pahare de suc pe zi.

   

Reishi -

( Ganoderma lucidum) Este o ciupercă folosită nu doar ca aliment ci și ca supliment nutritiv. Ca aliment, este sigură, în schimb ca supliment nu se cunoaște dacă în doze mari este periculoasă sau nu.

Atenție: în bolile de ficat poate scădea capacitatea de coagulare. Dacă stimulează sistemul imun, atunci teoretic trebuie evitată de cei cu hepatite autoimune, ciroză primară biliară, sau alte boli autoimune, de cei care iau cortizon, steroizi sau cei care fac tratament cu interferon.

Măsuri de precauție: nu se cunoaște prea mult despre această ciupercă. S-au semnalat stari de vomă, prurit, nas/gît uscat. Nu se cunoaște acțiunea asupra copiilor sau gravidelor.

Poate contra-acționa cu imunosupresoarele, anticoagulantele și diferite subustanțe din chemoterapie.

Poate modifica testele de laborator.

   

Rhodiola

(Rhodiola rosea). Se cunosc foarte puține despre această plantă, respectiv rădăcină. Se presupune că ar avea efecte benefice în cazurile de epuizare și depresie.

Atenție: - nu se cunosc influențe negative asupra ficatului.

Măsuri de precauție - se cunosc puține. Se relatează iritabilitate și insomnie. A se folosi cu foarte mare precauție, datorită lipsei de informații asupra acestei plante.

   
SAM -

(S-adenosylmethionin) corpul omenesc produce singur acest produs chimic. Se mai cunoaște și sub denumirea de AdoMeth. Se cunosc puține despre acest produs organic. Se presupune că ar juca un rol în depresii, artrită, fibromegalie, osteoartrită, Alzheimer, Parkinson, și durerile musculare. Dar cercetările nu au confirmat aceste presupuneri. Substanța este instabilă.

Atenție: - se presupune, fără a fi dovedit, că ar ajuta ficatul să-și îmbunătățească starea. Există pericolul apariției unui sindrom al serotoninei, ceea ce în cuplaj cu Interferonul (care lucrează în aceeași direcție) ar putea avea consecințe grave.

Măsuri de precauție - simptome ca greață, vomă, dureri de cap, diaree. Trebuie administrat treptat de la doze mici către mai mari, pentru o adaptare gradată a organismului. De asemenea dozajul trebuie treptat redus, dacă pacientul se simte mai bine.

   

Schisandra chinensi -

engl = schisandra ; germ = Spaltkoerbchen. Cercetările pe animale par a arăta o oarecare eficacitate pentru ficat. Studii pe oameni nu au fost realizate, astfel încat se cunosc puține despre schisandra.

   

Serenoa repens-

engl = saw palmetto ; germ = Saegepalme. Este un palmier care crește în formă de tufe. De la ea se folosesc fructele. În USA există în comert de la începutul anilor 20. Este destul de mult studiată și există dovezi asupra eficienței în problemele de prostată, mai ales pentru ușurarea efectelor unei hipertrofii prostatice benigne.

Atenție: - modifică valorile transaminazelor!

Măsuri de precauție - poate provoca hemoragii. Nu se recomandă pacienților hipertensivi. Cele mai multe efecte secundare apar în zona gastro-intestinală. Se pare că interacționează cu hormonii, anti-androgenele și anti-coaculantele. Dozajul nu este standardizat.

   

Shiitake -

- înseamnă ciupercă în japoneză, și desemnează în acest caz o ciupercă ce crește pe copacul Pasania. Este de mii de ani folosită ca aliment. Conform mediciniei chinezești, ar avea calități curative în durerile de burtă, durerile de cap, colesterină ridicată, arteroscleroză, hipertensiune, afecțiuni ale ficatului, diabet, răceli. Nici una dintre aceste presupunerinu este confirmată prin studii medicale.

Atenție: - această ciupercă nu este suficient cercetată pentru a putea fi siguri de efectele ei asupra ficatului.

Măsuri de precauție - ciuperca trebuie consumată fiartă pentru cel puțin 20 de minute. Cu toate acestea, o anumită substanță, Lentinan, conținută de ciupercă, nu este modificabilă prin fierbere (căldură). Și tocmai această substanță se face responsabilă de iritații ale pielii (așa-zisa dermatită Shiitaki).

   

Spilcuțe -

 

(Tanacetum parthenium) engl=Feverfew, germ=Mutterkraut. Se presupune că ar avea o multitudine de efecte terapeutice.. Cercetările susțin numai folosirea sa în cazul migrenelor. Nu există dovezi cum că ar calma durerile.

Atenție: - scade viteza de coagulare a sângelui.

Măsuri de precauție - efecte secundare sunt slabe: Inflamarea buzelor, sensibilitate la lumină, disconfort gastro-intestinal, insomnie, disconfort muscular. Dozajul nu este standardizat.

   

Uleiul de in -

(Linium usitatissimum). Nu există foarte multe cercetări asupra acestui ulei vegetal. Este un ulei acid, alpha. Se obține din semințele de in. În Germania este aprobat ca remediu pentru constipație și alte deficiențe gastro-intestinale. Există presupuneri cum că ar fi un remediu pentru cancer, colesterină ridicată, simptome la menopauză, boli de inimă, diabet și hipertensiune. Cercetările nu susțin uleiul de in ca remediu împotriva cancerului de prostată, ci din contră, chiar îl poate provoca.

Atenție: - modifică valorile de analiză ale ficatului și creste riscul de hemoragie.

Măsuri de precauție - de obicei, ca efecte secundare, apare diareea, dar uneori si constipația. Semințele crude de canepă pot fi toxice. O supradozare poate duce la deficiențe de respirație, epuizare, dificultăți de mișcare. Dacă preexistă probleme intestinale, este bine de evitat uleiul de in. Trebuie administrat întotdeauna cu mari cantități de apă., cel puțin în proporție de 1 la 10. Diabeticii trebuie să fie foarte precauți cu acest ulei, precum și pacienții cu cancer hormonal. Uleiul de in împiedică absorbția drogurilor și a altor extrase de plante. Nu se recomandă femeilor care iau anticoncepționale (din cauza interacțiunilor hormonale). Testele de laborator pot fi influențate de uleiul de in, mai ales factorul de coagulare. Produce deasemenea hipotensiune, și creșterea nivelului glicemiei. Uleiul de in trebuie ținut la rece și în recipiente de culoare închisă, pentru a nu se deprecia. Dosajul nu este standardizat. În Germania dozajul este de o lingură la 150 gr. apă, de 2-3 ori pe zi.

   

Ulei de pește -

 

este un ulei esențial omega-3. Uleiul de pește a starnit mult interes și a fost intens cercetat. Dovezile lucrează puternic în favoarea uleiului de pește, care are capacitatea de a scadea trigliceridele, și care astfel poate acționa pentru prevenirea infarctului. Deasemeni uleiul de pește ajută în cazurile de artrită reumatică, epuizare, inflamații și protejează împotriva intoxicațiilor cu cyclosporine după transportarea de organe. Desigur mai sunt necesare încă multe alte cercetări pentru a susține temeinic toate aceste capacități ale uleiului de pește. Cercetările au stabilit, de ex. că uleiul de pește ridică nivelul LDL-ului și HDL-ului din colesterol și de aceea este o proastă alegere pentru pacienții cu colesterol ridicat.

Atenție: - poate crește nivelul funcțiilor ficatului peste normal, si împiedica coagularea. Deasemeni contribuie la creșterea nivelului Vitaminei A.

Măsuri de precauție - se semnalează mai ales neplăceri gastro-intestinale ca: diaree, constipație, balonare, etc. În cazul diabeticilor și al bolnavilor de tensiune trebuie folosit cu foarte mare precauție. O altă precauție importantă privește sursa de proveniență a uleiului. Se raportează multe impurități într-o serie de produse. Folosirea de lungă durată poate scădea nivelul Vitaminei E din organism, iar pe de altă parte poate crește cantitatea de Vitamină A și D, vitamine care sunt toxice în cantitate mare. Crește nivelul glucozei în analize. Dozajele sunt diferite în funcție de afecțiuni și sisteme medicale (din țări diferite).

Modul de administrare: în timpul meselor, și cu un pahar mare de apă.

   

Uleiul de
soia boabe
-

(Glycin maximum). Este folosit ca aliment dietetic de mii de ani. Se presupune ca scade tensiunea și diminueaza simptomele în cazul hepatitelor, în perioada de trecere la menopauză, și în multe alte boli. Cercetările susțin afirmația că uleiul de soia ajută la scăderea colesterinei LDL (cholesterina rea). Pentru alte afecțiuni nu există argumente suficient de puternice.

Atenție: - phitoestrogenul din uleiul de soia apare uneori pe lista produselor care nu ar trebui luate de bolnavii de ficat.

Măsuri de precauție - Uleiule de soia pare a fi sigur ca aliment. Ca efecte secundare se amintesc numai ușoare deranjamente gastro-intestinale (ce de ex. balonările). Există însă multe controverse asupra substanței phytoestrogen. De aceea este bine de evitat în cazul pacienților cu probleme hormonale. Uleiul de soia blochează warfarin, Ginseng, calciul și fosfatul. Dozajul nu este unitar. Pentru scăderea tensiunii în general se recomandă 25 de grame zilnic.

   

Usturoiul -

(Alivum sativum)- germ = knoblauch ; engl = garlic. Usturoiul are o lungă istorie și se presupune că poate face mult pentru sănătate. Au fost făcute multe studii asupra usturoiului care însă nu au confirmat marea majoritate a presupunerilor. Usturoiul pare a reduce trigliceridele și LDL (lipoproteinele dense). În Germania usturoiul este recomandat de Comisia de sănătate pentru lipidele crescute și pentru a împiedica modificările vasculare legate de înbătranire.

Atenție: - factorul de coagulare poate scădea.

Măsuri de precauție - În dozajele prescrise, usturoiul este sigur. Ca efecte secundare, pe langă mirosul specific, se mai semnalează deranjamente gastrice și alergii. Poate crește pericolul de hemoragie. Nu se recomandă a se consuma timp îndelungat, sau în cantități mari. Se pare că acționează asupra colorantului celular p-450, precum și asupra uleiului de pește, EPA, inhibatorilor proteazici, tiroidei, a medicamentelor pentru scăderea tensiunii. Provoacă nivele enorme ale valorilor insulinei și tiroidei, factorului de coagulare, colesterinei și tensiunii. Dozajul nu este standardizat. Se recomandă 4 gr de usturoi proaspăt pe zi.

   

Valeriana -

(Valeriana officinalis). Este acceptat ca remediu împotriva deranjamentelor de somn. Dar părerile sunt împărțite.

Atenție: - se pare că intoxică ficatul, mai ales la o folosire de lungă durată. De aceea, pană vor exista dovezi asupra rolului benefic sau malefic al valerianei asupra ficatului, bolnavii sunt sfătuiți să evite acest produs.

Măsuri de precauție - poate provoca somnolență în timpul zilei. A se folosi cu precauție atunci cand aveți de condus mașina. Mai poate provoca dureri de cap, constipație, ritm cardiac neregulat. Nu există dozaj standardizat. Valeriana trebuie luată timp de patru săptămani pană sa arate rezultatele.

   
   
Web-Design (C) Helmut Graeser - Ludwigshafen, Germany - Hepatitis-c-online.de